Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Bello, Andrés (1781-1865) HIST.

Polígraf il·lustrat veneçolà, nascut a Caracas, considerat l'«alliberador intel·lectual d'Amèrica», en l'època en que s'inicia el procés de la independència.

IniciÓ estudis de dret i medicina, que va abandonar per integrar-se a treballs en l'Administració (1802), dedicant-se posteriorment a funcions diplomàtiques. Després de romandre un temps a Londres, passÓ a Xile on fou nomenat rector del Col·legi de Santiago, va reformar l'ensenyament públic i redactÓ el codi civil xilè. Va publicar escrits pedagògics i estudis erudits, a més de poemes, però sobretot Teoria de l'enteniment, primera part de Filosofia de l'enteniment (Santiago de Xile, 1881; pòstuma). En aquesta obra mostra la seva adhesió a les idees del sensualisme francès i dels idéologues i, dins el seu ampli eclecticisme, que alguns prefereixen denominar «empirisme sensualista» (J.D. García Bacca) i altres «realisme espiritualista» (A. Guy) i que potser és més aviat un «positivisme espiritualista», apareixen les seves aportacions més originals, com són la distinció de dos grans instints racionals -el principi de causalitat i el principi empíric, o inducció-, base del coneixement obtingut per experiència; el desenvolupament, en concordança amb les teories de Destut de Tracy, de la teoria de les idees-signes, nocions que uneixen l'enteniment amb el llenguatge, i que són un primer esbós de semi˛tica americana; el valor del error en l˛gica inductiva, seguint els punts de vista de Herschel i Whewell. A pesar del títol, aquesta obra conté també plantejaments de metafísica. En ètica reflexa influències de l'utilitarisme de Bentham i l'espiritualisme eclèctic de V. Cousin.

Veure filosofia llatinoamericana.

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.