Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Zaratustra ( Zoroastre) / Mazdeisme HIST. (Segle VII -VI aC)

Zaratustra (o Zarathustra), també conegut com a Zoroastre, va ser un reformador religiós persa que va viure durant els segles VI o VII abans de la nostra era, encara que actualment s'ha posat en dubte tant l'autenticitat de l'existència del dit personatge com la seva cronologia. Fins al punt que hi ha autors que situen la seva vida en un ampli marge que aniria des dels anys 1000 a 600 aC.

Segons sembla era membre d'una família de criadors de cavalls, els Spitama, i va actuar com a sacerdot i oficiador de ritus cantats. A més d'aquestes dades -poc fiables-, hi ha una vasta col·lecció d'anècdotes i llegendes que se li associen: el seu naixement hauria estat marcat per senyals celestials prodigioses, actuacions de tipus miraculós, pelegrinatge al desert, lluita contra el principi del mal (Ahrimán), etc.

Va elaborar una concepció religiosa de tipus dualista que es coneix com a mazdeisme o zoroastrisme, el principal text de la qual és el Zend-Avesta, obra distribuïda en diverses Gatha o parts. Per la seva reforma religiosa va patir persecució fins que, segons sembla, el rei Vishtapsa es va convertir a la nova creença. En aquesta concepció religiosa, per explicar el problema del mal i no haver d'atribuir-ho a un déu que, d'aquesta manera apareixeria com a malvat, se sosté que el món està dominat per dues potències antagòniques: Ormuz (Ahura Mazda, que significa savi senyor i que és realment l'únic déu) i Ahrimán (Ansa Manyu). A més d'aquests aspectes, es va oposar als excessius sacrificis i a l'abús de narcòtics en els ritus anteriors. Va investigar les relacions entre el món fenomŔnic múltiple i canviant amb l'únic de la divinitat.

Alguns autors han afirmat que el seu pensament va influir en el de PitÓgores. Certament va influir en el judaisme, en el cristianisme i en l' islam. Completament al marge de la concepció religiosa de Zarathustra i de les seves característiques reals, Nietzsche usa el nom d'aquest personatge per fer-lo portaveu de la seva filosofia a la seva obra fonamental: Així va parlar Zarathustra.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.