Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

philosophes, els GEN.

Nom que es dóna als il·lustrats francesos. El model per excel·lència de «philosophe» és Diderot, però ho són també Voltaire, Rousseau, Helvetius, La Mettrie, d´Holbach, Condillac, etc., això és, el grup dels anomenats «enciclopedistes», directors i redactors de l'Enciclopèdia.
Per filosofia s'entenia en aquesta època el conjunt de saber racional orientat a la pràctica que proporcionen les ciències, i ser filòsof significava sentir-se portat per la claredat dels lumières, de la llum de la raó en tots els aspectes de la vida humana: religiós, polític, jurídic, en les ciències, en les arts i en les lletres, i treballar per que l'educació i la informació aconseguissin a tots els ciutadans (en realitat, no obstant això, a les classes burgeses). Característica també comuna a tots ells era el deisme, que en alguns era ateísme (d´Holbach), el naturalisme, que en alguns casos era materialisme (La Mettrie) o sensisme (Condillac) i, sobretot, la voluntat decidida d'eliminar de la ment humana tot el que representava superstició, obscurantisme i intolerància.
 
 
Le repas des philosophes, de Jean Huber, 1772 o 1773
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.