Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

just mig ╚TI.

Segons Aristòtil la virtut moral és el just mig entre dos extrems. Per exemple, la valentia és el just mig entre la covardia i la temeritat. Ambdós extrems són defectuosos i l'equilibri és la condició de la virtuositat. Aquesta tesi es recolza en la seva concepció de la virtut, a la que concep com un hÓbit que s'ha d'adquirir voluntàriament a partir d'una prèvia potencialitat, i ha de desenvolupar-se mitjançant l'aprenentatge (per tant pot ensenyar-se), en el cas de les virtuts intel·lectuals o noéticas, i per la repetició d'actes bons, en el cas de les virtuts ètiques. La teoria del just mig suposa la prudŔncia (veure també eunomia) com guia de l'acció moral ja que, atŔs que l'ètica no és una ciència exacta, només la recta raó governada per la prudència garanteix la trobada de la mesura. Ha de tenir-se en compte que aquest punt mitjà entre dos extrems no és equivalent a una defensa de la mediocritat, sinó expressió de les directrius racionals, que han de mitjançar entre els impulsos irracionals, i és expressió de l'ideal de mesura de la cultura grega oposada a la hybris (veure text).

Aquesta tesi la desenvolupa especialment en la seva Ètica a Nicòmac, obra en què va més enllà de l'intel·lectualisme moral socràtic: no n'hi ha prou el saber per obrar justament.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.