Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

mil·lenarisme / quiliasme HIST.

En una primera accepció el terme «mil·lenarisme» designa la creença segons la qual l'any 1000 seria l'any de la fi del món. Però com a doctrina, el mil·lenarisme o quiliasme és una doctrina escatològica que sustenta la creença en una renovació radical de la humanitat, que conduirà a una vertadera edat d'or abans del judici universal. Llavors, la humanitat s'instal·larà en la perfecció presidida pel regne mil·lenari en què el Messies regnarà novament.

Aquesta doctrina estava vinculada al judaisme, i concretament a algunes de les proclames dels profetes de l'Antic Testament. En elles, alguns profetes havien afirmat que després d'una catàstrofe còsmica sorgiria una nova Palestina, un nou Edèn o paradís recobrat, en la que regnaria el Messies, el nou Emperador dels últims temps, o el Lleó de Judà. Va penetrar en el cristianisme a partir de l'Apocalipsi de Sant Joan, que de manera semblant a aquelles antigues profecies, anuncia una «nova Jerusalem» i estableix el període de mil anys de regnat de Crist retornat a la terra, en el que no serà possible l'acció del dimoni perquè Satanàs estarà encadenat. Al final del mil·lenni, i abans del judici universal que posi fi definitivament a la història, es reprendran els conflictes i camparà novament el mal i l’Anticrist. Durant els primers segles de la nostra era aquesta doctrina va ser difosa per autors com Sant Ireneu, Tertulià o Lactanci. No obstant això, Orígenes la va condemnar afirmant que el regne de Déu no succeeix a la terra, i Sant Agustí, a la Ciutat de Déu, va precisar que l'Apocalipsi ha de ser entès com una al·legoria espiritual. Malgrat això, la doctrina del quiliasme va romandre formant part de moltes creences i donant lloc a diversos moviments herètics mil·lenaristes, que van tenir molta importància durant l'Edat Mitjana, i sovint eren l'expressió de moviments socials revolucionaris dels camperols més pobres. Alguns d'aquests, interpretant de manera radical la promesa escatològica d'un judici final o dia de la ira, en el que Déu condemnaria els malvats i instauraria el mil·lenni de pau i justícia en la seva Segona Vinguda, condemnaven a l'Església com a encarnació de l’Anticrist que negava la Nova Vinguda de Crist, raó per la qual la combatien i propugnaven la nova vinguda del Messies per instaurar el mil·lenni i desemmascarar els falsos sacerdots, culpables dels desordres existents i de les injustícies socials.

En alguns filòsofs de la història que van sustentar tesi segons les quals la humanitat es va desenvolupant segons diverses «edats» (com en Joaquím de Fiore, per exemple, que predeia la vinguda de la tercera època de la humanitat o època de l'Esperit, essent la primera l'edat del Pare o època de l'Antic Testament; la segona l'edat del Fill, o època del Nou Testament), es poden percebre influències de les doctrines del quiliasme o mil·lenarisme.
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.