Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

logos spermatikos / raons seminals GEN.

(del grec 8`(@4 FB,D:"J4P@\, logoi spermatikoi, de l'arrel sper-, que significa difondre o vessar) Per als estoics són principis creadors o operatius: la physis (NbF4H) es desenvolupa segons un pla que es troba en els logoi spermatikoi i que es realitza a mesura que van sorgint les coses. El pneuma conté les llavors (FBXD:"J<") de totes les coses, i tot quant existeix, ha existit o existirà, està contingut en dites llavors, de forma que la realitat és un desplegament determinista de les logos (8`(@H) universal, físicament constituït pel foc, conté en si totes les formes de les coses. Un precedent de la concepció estoica (la vinculació del qual amb el foc recorda els elements del mite de Prometeo), es troba en la AnaxÓgores, per a qui en tot hi ha llavors de tot.

La tradició neoplatónica accepta la tesi estoica dels logoi spermatikoi, o raons seminals, com es traduirà en la tradició llatina, que contenen a les coses com «llavors». Però, a diferència dels estoics, PlotÝ afirma que les dites raons seminals es troben en el Ónima. Per a san Agustín, que tradueix i acomoda a les idees cristianas la major part de les tesis del neoplatonisme, els logoi spermatikoi estan latents en els elements còsmics com llavors de totes les coses que neixen a la vida corporal. Segons ell, DÚu va crear el món per la seva paraula, i va dipositar en la matèria les ratiassos seminals de tots els éssers futurs. Per això, totes les espècies vives són immutables, es corresponen amb les idees divines i estan en la matèria des de la creació (veure fijismo). TomÓs d'Aquino explica per mitjà de les raons seminals l'actuació de Déu en els miracles: són principis actius de l'activitat natural de les coses que Déu deixa en suspens quan succeeix un miracle.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.