Capšalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopŔdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filos˛fic El coneixement La realitat L'Ússer humÓ L'acciˇ humana La societat

Hist˛ria -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporÓnia Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Lewis, David Kellogg HIST. (1941-2001) `lewisd.wav', `play"]

Fil˛sof nord-americÓ, nascut a Oberlin (Ohio) el 1941, i professor a la Universitat de Princeton. La seva reflexió s'inscriu en la tradició analítica i s'ocupa fonamentalment de filosofia del llenguatge, l˛gica, teoria de jocs i filosofia de la ment. Va ser alumne de Quine, encara que manifesta importants discrepàncies amb aquest autor, del que rebutja la seva oposició a les nocions intensionales vinculades amb la modalitat, ja que, segons Quine, això conduiria a parlar d'individus «possibles» i a la reinstauració d'una forma d'essencialisme. Però, enfront d'aquesta posició de Quine, Lewis radicalitza la semÓntica extensional de la lògica modal formulada per Kripke basada en la noció dels mons possibles, respecte dels quals Lewis sustenta un realisme extrem denominat «realisme modal» (On the Plurality of Worlds, 1986). Segons Lewis els mons possibles no són meres «maneres de parlar» o mers constructes lingüístics o conceptuals, sinó que són entitats reals, encara que no actuals. El món real és només un dels mons possibles, per això no té un estatus ontol˛gic privilegiat enfront dels altres mons possibles, encara que a diferència d'aquests, el món real és actual (el que no significa, com en Leibniz, que sigui el triat per Déu per ser el millor dels mons possibles). Per enfrontar-se al problema de la identitat dels individus existents en els mons possibles Lewis sosté que cada individu només existeix en un dels mons possibles i, en els altres, existeixen només els seus «homòlegs». Aquesta concepció li permet l'elaboració d'una lògica modal capaç d'enfrontar-se als condicional contrafÓctics. No obstant això, els seus crítics sostenen que les anàlisis de Lewis basats en els mons possibles, a més de suposar una complexa ontologia (contrària a allò que s'ha estipulat per la navalla d'Occam), no ens aporten vertader coneixement sobre les veritats modals, ja que versen sobre entitats allunyades causalment -en els mons possibles- del món real.

A la seva obra Parts of classes (1991), Lewis hi ha reformulat la teoria de conjunts des d'una perspectiva mareol˛gica. Altres obres destacables són: La convenció (1969); Contrafàctics (1969) i Sobre la pluralitat de mons (1986).
 
Enllašos externs:
 
 

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra estÓ sota una llicŔncia de Creative Commons.