Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

Smart, John Jamieson Carswell HIST. `smart.wav', `play"]

Filòsof australià nascut a Cambridge el 1920. Va estudiar a Glasgow i en el Queen College d'Oxford, on més tard va ser professor entre 1948 i 1950. Posteriorment va ser professor a l'Universitat d'Adelaida (1950-1972), a l'Universitat de La Trobe, i des de 1976 en la Research School of Social Sciences de la Universitat de Camberra. ACtualment és professor emèrit de filosofia de la Monash University de Melbourne.

La seva reflexió filosòfica s'inscriu en la mateixa tradició de la de Quine, però Smart adopta la posició d'un realisme científic i fisicalista i d'un materialisme radical, que contraposa a tota forma d'instrumentalisme o de concepció antropocèntrica del coneixement. Segons Smart, ja que el món es comporta com si les entitats físiques realment existissin, la millor explicació és la que sustenta que realment existeixen i que, per tant, no són constructes imaginaris ni meres convencions o ficcions instrumentalistes.

En ètica defensa l'utilitarisme de l'acte, segons el qual el caràcter bo o dolent d'una acció depenen de les seves conseqüències o efectes sobre el benestar i la felicitat general.

En l'àmbit de la filosofia de la ment i del problema de la relació ment-cos defensa la teoria materialista de la identitat dels estats mentals i dels estats cerebrals: els estats mentals són estrictament idèntics als estats o processos neuronals (per exemple, tenir un dolor és equivalent a tenir activades les fibres C ), de manera que defensa la possibilitat de reduir els estats mentals als estats físics. Aquesta posició és coneguda com a central state materialism.

 
Enllaços externs:
http://en.wikipedia.org/wiki/J._J._C._Smart
 
Obres

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.