Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

metempsicosi / transmigració GEN.

Creença en la transmigració de les ànimes en reencarnacions successives. Malgrat que com a terme específic apareix només en el segle I, aquesta creença és antiquíssima i es troba en nombroses religions orientals, i es vincula amb la noció de palingenèsia (del grec B"84((,<,F\" que significa naixement regeneració, renovació, resurrecció o renaixement). Aquesta creença implica un marcat dualisme psicofísic, ja que l'ànima és la que va animant diversos i successius cossos. En la majoria de les seves versions s'afirma que les característiques de les reencarnacions successives depenen del comportament que hagi tingut l'ànima en les seves vides anteriors.

En la tradició budista i hinduista aquesta noció ocupa un lloc fonamental (veure samsâra). Entre els moviments intel·lectuals i autors que la van defensar en l'antiguitat occidental han d'esmentar-se els òrfics i els pitagòrics (els qui la vinculen també a la noció de anamnesis (G<V:<0F4H) que en aquest cas designa el record de les vides anteriors), en el marc d'una concepció cíclica del temps. També va ser acceptada per Empèdocles i apareix en forma de mite en alguns diàlegs de Plató (Fedò, Fedre, 249; República, 597; Timeo, 49), on defensa que les successives reencarnacions permeten la purificació de les ànimes abans de poder reintegrar-se plenament al món de les idees. També va ser defensada per la majoria dels gnòstics, i en el Renaixement van adoptar aquesta creença autors com G. Cardano, B. Telesio o G. Bruno. En l'època moderna ha estat reivindicada per autors com Lessing, per a qui la metempsicosi obre la possibilitat que cada ser humà pugui aconseguir el camí de perfecció ètica i racional (veure cita). Més recentment ha estat defensada per Rudolph Steiner (1861-1925), el creador de la antroposofia.


Veure relació ment/cos.

Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.